Siirry suoraan sisältöön
Pyynikin uimahalli Tampereella.
Pyynikin uimahalli, Tampere. Kuva: Pekka Lehtinen / Museovirasto.

Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä – opas arviointiin

Liikunnan ja etenkin kilpa- ja huippu-urheilun olosuhdevaatimukset kasvavat koko ajan. Tämä luo haasteen liikuntapaikkojen ja -ympäristöjen kehittämiselle. Toisaalta jo nykyinen liikuntapaikkaverkosto ympäristöineen on ollut mittava investointi, jolla on onnistuttu tukemaan kansalaisten hyvinvointia.

Liikuntaympäristöihin liittyy usein arvokkaita ja säilyttämisen arvoisia piirteitä. Kun urheiluväki lähestyy liikuntaympäristöjä toiminnallisuuden kautta, kulttuuriympäristön vaalijat korostavat sitä, kuinka liikuntapaikat ympäristöineen ilmentävät kulttuurin vaiheita ja kertovat alueen historiasta ja perinteistä.

Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä -oppaan tavoitteena on rakentaa siltaa liikunta-, ympäristö- ja museosektoreiden välille: miten liikuntaympäristöjä ja -rakennuksia voidaan arvioida ja kehittää yhteistyöllä ja olennaiset näkökulmat huomioon ottaen. Tavoitteena on edistää sitä, että päättäjillä on tukenaan tarvittavat näkökulmat ja tiedot. Oppaassa tarkastellaan liikuntaympäristöjen kehittämistä ja kulttuuriperinnön vaalimista ensimmäistä kertaa yhdessä.

Opas on tuotettu Liikuntatieteellisen Seuran ja Museoviraston yhteistyönä ja osana opetus- ja kulttuuriministeriön avustamaa ”Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt”-hanketta.

Tutustu Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä -oppaaseen

Lataa pdf

Sivuston evästeet

Tervetuloa Rakennettu hyvinvointi -sivustolle. Tämä sivusto käyttää evästeitä.